• Eva Arnesen

Ble du sintere enn du hadde planlagt?


Mester du jobb, men ikke legge en vrang 3 åring? Eller få en ivrig gamer til å avslutte spilling uten at 3.verdenskrig starter?

Alle er vi sinte i blant. Sinne er en vanlig følelse. Det er hva som gjør oss sinte, og om du har kontroll som er det vi bør snakke om.


Jeg er ikke enig i at man aldri skal være sint eller være stolte av at man aldri er sinna. Det kan oppleves som like uforutsigbart det for barna sine. Er du flat og gir lite glede, sinne eller andre følelser så er det like vanskelig å vokse opp i som barn som har foreldre som er helt i andre enden av skalaen.

Så sinne er bra - hvis det er forutsigbart.

Sinne som kommer plutselig og barna ikke vet hvorfor kan være vanskelig å håndtere. Har du som voksen tydelige grenser kommer ikke reaksjonen som uforutsigbar og skremmende på barna heller.


Har du opplevd å bli litt mer sint enn du tenkte? Idet du tar i barnet for å fjerne hen så klemmer du kanskje litt hardere enn planlagt.

Jeg har gjort det. Jeg visste jo der og da at det ikke var rett og det øyeblikket man holder hardt er ikke lenge. Men akkurat nok til liksom å markere at dette du nå gjorde var ikke greit.


Jeg hoppet altså rett fra en situasjon til en følelse. Jeg hoppet rett over tankene/fortolkningen av hva som foregikk. Jeg burde tatt meg tid til å tenke/spørre hvorfor gjorde du sånn?

Isteden for så var min fortolkning av det som skjedde at nå gjorde hen det hen ikke skulle igjen.

Det er lett å føle seg mislykka som foreldre i slike situasjoner (f.eks leggesituasjoner).

På jobb er det kanskje ikke noe problem for deg å få andre til å utføre en jobb eller mestre en jobb på egenhånd. Men legge en vrang 3 åring er virkelig helt umulig.

Det er lett å være irritert FØR man sier at nå er det legging fordi du vet at nå blir det noen timer med krangling.


Men nå skal du prøve en øvelse:

Denne kalles "hvit stokk"

Se for deg at du er på butikken og noen sparker til deg bak. Det gjør vondt og du går rett fra en situasjon til en følelse. "Idiot, dust, au, det var vondt, hvem sparker borti folk sånn..)

Så snur du deg og ser en mann med hvit stokk. Mannen er blind og så deg ikke. Da hopper du rett til følelsene dine og tolkning av situasjonen. " Oi du så meg visst ikke. Kan jeg hjelpe deg med noe?" Sinne synker og man reagerer på en helt annen måte.


Kanskje denne øvelsen kan hjelpe deg når du blir utfordret av barnet ditt? Ikke glem å finne ut hvorfor barnet ditt slår seg vrangt. Det handler ikke om deg og at du er en dårlig mamma. Du blir ikke ignorert. Kanskje de bare er veldig opptatt av det de driver med og har vansker for å løsrive seg.

Prøv å forstå - men ikke la være å sette grenser:-) Barn trenger trygge rammer og forutsigbare voksne.


Anbefaler boken "Foreldreveileder i sinnemestring" av Steinar Sunde hvis du trenger det. Man kan også oppsøke familievernkontorene der man bor for hjelp og veiledning hvis det har låst seg skikkelig.


Følg meg på instagram på www.instagram.com/evaarnesen1


221 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon