• Eva Arnesen

Deler du ukritisk?

Deler du andre sine innlegg på facebook? Facebook har blitt en fin arena til å spre ting veldig fort. Og mange som savner dyr, ting, barn og biler ber ofte om at andre skal dele innlegget.

Gjør du det?

Ser du også på datoen for når det opprinnelige innlegget er skrevet? Noen ganger så dukker det opp gamle innlegg noen deler på nytt. Så dukker det opp da i feeden vår noen år etter at det var skrevet. Noen kommentarer kan da bli litt merkelige..

Hvordan er du? Deler du andres innlegg?


Siden jeg jobber med det jeg gjør så er jeg kanskje mer kritisk enn andre til ting jeg leser på internett. Innimellom så kan jeg engasjere meg i noe, og dele andres innlegg. De fleste av oss har et ønske om å hjelpe andre, og kan vi bidra med noe så gjør vi det.

Ser vi et hjerteskjærende innlegg på facebook fra en far eller mor som savner barnet sitt så stikker det i hjerterota vår. Vi deler. Kanskje det hjelper. Kanskje akkurat min deling kan bidra til at barnet blir funnet. Hjelpe andre gir oss en god følelse.

Et barn som er borte kan de fleste foreldre relatere seg til, og kjenne på frykten. Vi vil hjelpe.


Men akkurat disse innleggene hvor mennesker er savnet håper jeg de fleste er kritiske til å dele.


Vet du hele historien til hvorfor en person er savnet? Noen ønsker å gjemme seg, og noen må gjemme seg. Det er dessverre sånn for noen at de ikke skal bli funnet.

Foreldre som etterlyser barn som er plassert av barneverntjenesten, en mann eller kvinne som har rømt pga vold eller foreldre/barn som er på krisesenter.

Ikke del hvis saken ikke er meldt inn til politiet. Ikke del hvis det står at man skal kontakte en privatperson med opplysninger.

Da bør man være varsom og ikke bidra til å spre innlegget.


Politiet går noen ganger ut med en savnet melding. Det stiller seg annerledes i forhold til deling på internett.

Da har politiet også vurdert at dette kan deles, og at sjansen for å finne noen er større da.


Bortsett fra de sakene hvor politiet går ut med en savnet melding så syns jeg alle skal tenke seg om to ganger før de deler et innlegg.


I sommer har jeg sett flere innlegg om barn og unge som er savnet. Innlegg som blir delt tusenvis av ganger. Jeg tviler på at alle vet hva som ligger bak.

Vi skal fortsette å hjelpe hverandre, men kanskje det finnes andre måter å hjelpe på:-) Du vet ikke hva som ligger bak en savnetmelding.920 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon