• Eva Arnesen

Den nye sjefen i huset.

De fleste har sett nyfødte med søte bodyer hvor det står: " den nye sjefen". Høres det kjent ut?


Jeg følte når jeg fikk førstemann at jeg mistet kontroll i eget hjem og eget liv. Alt dreide seg om den lille vakre. Jeg kunne sitte i timesvis og se på han.

Etter at han hadde lagt seg var jeg inne på rommet hver halvtime for å sjekke at han pustet. Listet meg inn på rommet for å lytte.

Hvis jeg ikke hørte at han pustet så dyttet jeg litt borti han for å sjekke. Pustet lettet ut når han lagde en lyd fordi moren måtte pirke på han.

Jeg vugget han på armen til han sovnet i mange måneder. Jeg følte meg som en dårlig mor hvis jeg lot han ligge å gråte eller protestere. Livet mitt dreide seg bare om han så jeg kunne da gå fram og tilbake med han på armen til han sovnet.

Vi hadde helt klart fått en ny sjef i huset.


Nye sjefen:-)


Men er det riktig å la barna ta fullstendig over?

Det er jo litt tidlig å ta ledelsen når man knapt har kommet ut av magen?


Bør det meste vi gjør skje på barna premisser? Blir vi som foreldre lykkelige da? Hvis vi alltid gjør det vi tror barna ønsker.

Det er ikke sikkert barna ønsker å reise til alle mulige badeland, fornøyelsesparker og sirkus når familien endelig kan gjøre noe sammen.


Blir far og mor i huset lykkelige og får ladet batteriene når Legoland, Lalandia, Liseberg, Tusenfryd er årets ferie?

Hva hvis far og mor heller ville gått en tur i fjellet?

Hva er mest slitsomt? Survete barn som er skuffet over at det ikke blir en eller annen park, eller survete foreldre som skjønner at man må jobbe overtid i et halvt år for å dekke det det kostet å sette sine ben inn i en park.


Sånn føles hodet mitt ut etter en dag på tivoli!

Man vil kanskje si at det er foreldrene som må tilpasse seg, fordi hjernen bør være ferdig utviklet til å forstå at man ofrer seg for barna, og foreldre bør være lykkelig når barna er lykkelige. Og barn blir lykkelige i en fornøyelsespark..

MEN: er det egentlig noen som kan si at de har vært i en park eller badeland uten at et av barna fikk en ørliten meltdown?Jeg tror at barn trenger og ønsker at vi foreldre er tilstede. Det enkle er ofte det beste. Sett deg på gulvet, spill et spill, bygg et tårn og det vanskeligste av alt - legg vekk telefonen. ( Jeg skal ærlig innrømme at det er vanskelig)


Det er stas når mamma eller pappa blir med å leker.


Og det kan hende at er lettere å være tilstede uten altfor mange andre inntrykk.

Det er ikke bare barn med diagnoser som blir urolige av mange inntrykk. De fleste blir det. Og hva skjer da? De blir irritable, misfornøyde og tar seg gjerne en liten runde rullende på gulvet fordi barnet aner ikke hva det egentlig er som er feil.Jeg er ikke imot turer til parker og badeland. Det er ikke det som er meningen å formidle. Må man oppsøke Hunderfossen f.eks for å definere en vellykket ferie. Skal alt være på barna premisser?

Noen foreldre føler sikkert at de er tilstede når man stresser rundt for å rekke alle karusellene fire ganger før stengetid. Men de tror jeg egentlig er i fåtall.


Blir foreldrene glade og nyter ferien når den er full av opplevelser fra nye steder?

Eller er en fisketur f.eks godt nok når barna er så små at de kanskje ikke vil huske alle steder man reiser til.

Men det barn ikke glemmer er følelsen ferie eller fridager gir dem. En glad mamma og pappa på gåtur vil barna forbinde med en fin tur. Selv om de ikke husker detaljer. Men de husker stemningen.

Det vil sitte i kroppen lenge.


Ta deg tid til de små tingene i hverdagen som betyr så mye.


Når de nye sjefene inntar huset så er det lurt å ikke la de ta over alt. Jeg var på besøk hos noen engang hvor det ikke var lov å dra ned på do etter at barna hadde lagt seg?

Husk at vi foreldre ikke skal miste helt oss selv fordi vi har fått barn.

Hvem er den egentlige sjefen i ditt hjem?


Har du tenkt at du trenger ferie etter ferien..:-) Det har jeg:-)
44 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon