• Eva Arnesen

Flink - er det et fy ord?

De fleste som har barn har nok opplevd at poden vil vise fram hva han har lært seg. En fin tegning, en god karakter eller et nytt triks på trampolina.


"Oi så flink du er!"

Har du sagt det?


Uff da..ifølge ekspertene. Flere barneoppdragelse-eksperter mener at da tar vi vekk den indre motivasjonen til barnet. De kan rett og slett miste interessen for å gjøre mer av det de får skryt for.

Isteden for å si fin tegning, så kan man si: - du liker virkelig å tegne. Fortell meg om det.


Psykologer, adferdsvitere osv.. her er jeg faktisk ikke helt enig. Jeg tror motivasjon og interesse for å bli bedre skapes av mer enn pedagogisk riktig samtale. I går hoppet sønnen min på trampolina. Han ville at jeg skulle se på han fordi han hadde øvd inn et nytt triks. Dette til tross for at denne moren garantert har sagt "så flink du er" ved en tidligere anledning.

Han lærte seg et nytt triks for to dager siden, og i skrivende stund er han ute på trampolina for å lære seg mer. Han har ikke mistet sin indre motivasjon fordi jeg sa at han var flink for to dager siden.


Jeg tror oppmerksomheten, tilstedeværelsen og interessen for barnet ditt er vel så viktig. Kanskje viktigere enn om jeg glemmer meg bort og sier: "så flink"


Jeg blir nesten litt sliten av å skulle være så innmari korrekt hele tiden.


Jeg kan si til mine:

- Kan dere være litt stille?

Det er feil.. Jeg skal visst si:

- Kan du bruke en mykere stemme.


Eller:

- Nå er det rotete her.

Det er også feil..

Neste gang skal jeg si:

- Det ser ut som du har hatt det gøy. Kanskje vi skal rydde opp?


De som kjenner meg vet jo at det ikke kommer til å skje. Dessuten tror jeg at ungene mine ville lurt på om det hadde skjedd noe med meg hvis jeg snakket til de på den måten. Her fungerer direkte tale best.


Nei jeg er trassig så jeg forbeholder meg retten til å si til barnet mitt:

- Du er flink

- Det er rotete her

- Du må være stille


Barneoppdragelse for meg handler om så mye mer enn det her. Vær tilstede, vær med barna på aktiviteter, det er lov å bli sint, det er lov å si rare ting.

MEN: ikke glem å snakke med barnet ditt om hvorfor. Det er for meg det aller viktigste når det kommer til barneoppdragelse.


Det er så fint å ikke være psykolog. Jeg trenger ikke henge meg på at flink er det nye fy ordet. Også kan jeg mene akkurat hva jeg vil uten å vise til forskning:-)
86 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon