• Eva Arnesen

Hva er riktig kosthold?

Jeg trenger ikke scrolle lenge på facebook eller instagram før det dukker opp et innlegg om mat. Kanskje det er fordi jeg leser matoppskrifter at det stadig dukker opp hos meg:-)


Det er altså et hav av kostholdstips der ute. Som mamma er jeg opptatt av at barna mine får i seg nok mat, riktig mat, vitaminer og mineraler som de trenger.

Jeg søker tips og råd fra det store internettet, og har landet på at vi spiser litt av alt her. Ikke bare lavkarbo, ikke low foodmap og ikke faste diett.


Jeg opplever at det er et økende slankefokus på barn. Skal barn gå på et strengt kosthold? Jeg spør fordi jeg lurer. Sukker og overvekt er ikke lenger bare et USA problem. Vi ser at fler og fler norske barn sliter med overvekt. Hvorfor er det sånn?

Men aller viktigst: hva kan vi gjøre med det?


All informasjon vi trenger er så lett tilgjengelig. De fleste vet at å begrense sukker og fett er bra.

Men allikevel så drikkes det enorme mengder med brus og butikkene fylles med mer og mer godteri. Det er mitt syn, men mulig det er fordi jeg er mer opptatt av det enn mange andre. Godteri altså:-)


Jeg er ikke et forbilde. Jeg drikker brus hver dag. Spiser ikke så mye godteri, men det er mest fordi jeg ikke har lyst på. Jeg spiser hvis jeg vil. Noen ganger vil jeg ofte..

Barna mine er litt over middels glad i godteri vil jeg påstå.


Mine barn er slanke, men er de sunne? Jeg håper det, men slank og sunnhet er ikke nødvendigvis synonymt. En tynn kropp kan være "usunn på innsiden". En vanlig kropp (med litt mage, lår og strekkmerker)" kan være sunn på innsiden.


Sosiale medier, aviser, blader oversvømmes av kostholdsråd for en tynnere og sunn kropp. "Prøv dette og du vil gå ned 10 kg på to uker"

Jeg leste til og med reklame for et plaster som skulle gjøre underverker for vekta. Det er så trist at folk bruker masse penger på det. Det stod med liten skrift at plasteret virker best hvis man endrer kostholdet og trener:-)


Hva vil jeg egentlig med det innlegget her?

Jeg vil at godteri skal være forbeholdt lørdager igjen:-) Lørdagsgodteriaktivister?

Det hadde vært så enkelt. For det er så slitsomt å slanke seg eller ikke spise karbohydrater.

Jeg vil at fokuset skal være en sunn kropp. Ikke en slank kropp.

Toppmodeller som ser ut som..ja..hva skal man si. Døden nær. Det er ikke et kroppsideal jeg ønsker at barn skal ha.

Spis mat, trene, leke, vær aktiv.

Mat skal være hyggelig. Måltider skal være et sted familien samles og prater sammen. Måltider skal være tradisjon. Måltider skal være mye mer enn mat.

Det vil jeg at vi skal lære barna våre. Jeg liker ikke at mat er negativt. Som regel er det andre årsaker som ligger bak en spiseforstyrrelse enn et slankefokus. Men det kan vi komme tilbake til en annen gang. Kroppspress og barn/ungdom.


Jeg har skrevet om mat og stressende måltider det tidligere også Du kan lese det her hvis du sliter med å få i barna dine grønnsaker eller nok mat.


Det er vel en oppgave for foreldre å bekymre seg for rett kosthold til barna våre.


Jeg har ett råd: Sleng på en ekstra vitaminbjørn de dagene du føler litt på at en grandis ikke er så næringsrikt:-)

Neida,,joda.. selvfølgelig skal man ta på alvor hvis mat og overvekt er et helseproblem. Men oppsøk råd.

Snakk med helsesøster eller en som er god på ernæring. Ikke sett barnet ditt på en streng diett uten råd fra helsepersonell. Hvorfor?

Barn som vokser trenger et kosthold som er variert.

Jeg vil heller at de lærer å begrense seg enn å slanke dem. Det kan vi foreldre bidra med:-)

26 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon