• Eva Arnesen

Hva skjer i topplokket?

Blir du innimellom oppgitt over barnet eller tenåringen din? Fortvil ikke..det betyr at det foregår en opprydding i hjernen.

Vi kan ikke spare på alt vi lærer. Innimellom er det lurt å sortere litt, og ta med seg erfaringer videre.

Det er ikke en planlagt opprydding hvor sorteringen foregår bevisst.


Barn som ikke har optimale oppvekstvilkår tar med seg den erfaringen de har når hjernen utvikles.

På lik linje som barn som får omsorg, kjærlighet og oppfølging tar med seg sin erfaring. Hvordan omsorgssvikt påvirker hjernens utvikling finnes det nyere forskning på som bekrefter at hjernen påvirkes av det.


Men dette skal handle om hvordan de aller fleste av oss har det som foreldre når poden stenger av for å komme tilbake i en litt mer ryddig utgave senere:-)


Mange opplever disse periodene som veldig vanskelig, og det er ikke uvanlig at det oppstår konflikter mellom foreldre og barna/ungdommen. Noen håndterer det greit, noen vil ikke snakke om det fordi man føler seg mislykka som forelder. Men fortvil ikke.. det er vanlig, og det viktigste du som foreldre kan gjøre er å ikke hisse deg opp over en total mangel på tilstedeværelse og en nedsatt evne til å se andre enn seg selv. Noen ungdommer kan bli veldig selvsentrert og navlebeskuende.


Jeg har mange ganger tullet med at sønnene mine i perioder burde ha en lapp i panna: "stengt - under ommøblering."

Jeg syns det har kommet tydeligst frem når de er tenåringer. Mine har hatt perioder hvor jeg virkelig har lurt på om det er "liv laga."

-Når jeg spør om en ting, og får bare et litt halvtomt blikk tilbake.

- de viser tydelig at alt jeg sier er helt bortinatta.

- jeg må be om den samme tingen mange ganger før det skjer noe.

- det virker som de har satt på seg skylapper, og klarer ikke ta inn flere enn en beskjed av gangen.

- mamma skal ikke ses eller høres ute blant folk. Det er flaut det.


Det gledelige er at disse periodene går over. Hjernen har rydda litt, og kan igjen ta imot litt mer. I de periodene så kan jeg klappe med selv litt på skuldra, og tenke: "dette har jeg fått til. Det blir folk av disse her også."

Men så kommer en ny "ryddeperiode" og jeg lurer på hva i all verden jeg har gjort galt. Da må jeg se for meg en imaginær lapp i panna. " Stengt under kraftig opprydding."


Og puste..og holde hodet over vann..fortsett å svømme:-)


Hjernens utvikling er spennende tema.


Følg med gjerne på instagram

www.instagram.com/evaarnesen1
129 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon