• Eva Arnesen

Mitt barn elsker grønnsaker - sa denne moren aldri.

Har du kresne barn? Små mennesker som forvandler seg til gretne små surpomper ved matbordet.

Har du følt deg som en dårlig forelder fordi ungen din helst spiser tørr spaghetti. Eller mat som helst ikke har vært i nærheten av annen mat. For mat som rører hverandre på tallerken blir jo til gift og kan absolutt ikke spises...

Serveres det noe poden ikke ser på som mat, så vipps... da var det måltidet over, og ungen søker ly under bordet. Gjerne hylende med hånden foran munnen. Har du lokket, lurt og kommet med bestikkelser som blir blankt avvist?

Jepp det har jeg.

"Men du må smake!"

"Du kan ikke si at du ikke liker noe du ikke har smakt på."

"Spiser du ikke maten din får du ikke dessert heller." ( nye hyl under bordet)

"Du kommer ikke til å vokse i det hele tatt du!"

"Alle store sterke gutter spiser opp maten sin. Få kjenne på musklene dine. Akkurat..bare fiskeboller.. Spis litt da..ta ti biter...ok fem da..ok gå fra bordet da"


Etterhvert så fant jeg ut at det beste var å gi opp. Det var en kamp jeg aldri ville vinne. Eneste jeg ville oppnå var at mine barn ville forbinde felles måltider som lite hyggelig. Jeg bestemte meg for at jeg heller fikk tåle kommentarer fra andre som hadde "vunnet" den matprisen.

"Mitt barn spiser alt vi spiser. Vi lager ikke egen mat til barna her. De får spise det de får. Du må bare være strengere. Ikke gi de noe annet."


Vel, skulle jeg fulgt de rådene ville eldstemann min fortsatt ha ligget under bordet ved hvert måltid hvor det ble servert grønnsaker. Han er 21 år så ville kanskje sett litt rart ut når han er borte på besøk:-)


Smaksløkene endrer seg, og det gjør barna også. Små barn trenger heller ikke så innmari mye mat for å klare seg. Nekter de å spise til et måltid så mener jeg det er bedre å ikke tvinge i de maten, men heller gi de den loffskiva med smør da.

Loff med smør er undervurdert.. jeg vet om flere som har klart seg utmerket selv om det var frokost, lunsj, middag og kvelds i noen år. Etterhvert vil barna selv få lyst til å smake på mat de tidligere ikke turte røre.

Gjør heller måltidene til noe hyggelig. Etterhvert er det der familier vil møtes. La måltider bli kos og hygge. Det skal være lystbetont at mamma eller pappa lager mat som lukter godt og er laget med kjærlighet for å ha en koselig middag sammen. Mat er så mye mer enn bare maten. Det kan vi lære barna våre.

Da er vi kanskje sikret at de inviterer oss på middag når de blir voksne og flytter ut.

Jeg håper jo selvfølgelig at når de får egne barn så vil de oppleve samme frustrasjon med sitt barn.

Jeg skal huske da at jeg ikke sier det min mor sa:"dette er akkurat som å se og høre deg når du var liten." Kan aldri huske at jeg har vært (eller er) kresen..nope..not me.


Så stress ned. Ikke tving i barna mat. Ikke tving de til å sitte ved bordet som straff. Ikke bry dere om blikk og små kommentarer fra andre foreldre som stolt kan fortelle at: "min gutt elsker oliven og er altetende."


Har du et barn som er kresen så blir det lysere tider:-) Ikke slit dere ut når de er små på at hvert måltid blir en negativ opplevelse. Gjør det som passer deg og ditt barn best.


Følg meg gjerne på instagram hvis du vil få beskjed om nye innlegg:-)

@evaarnesen1


Ha en strålende helg:-)


70 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon