• Eva Arnesen

Tør du snakke om at barn dør?

Oppdatert: jan. 13

Glemte dere å snakke om det fæle som foregår i en flyktningleir i Hellas over middagsbordet?

Eller syns du det er så ille at dette ikke er et tema du vil ha over middagen med 9 åringen og 13 åringen din?

Det er helt umulig (nesten) å skjerme barna for nyheter om krig, dødsfall, selvmord og ulykker. De aller fleste barn har tilgang til internett. Enten har de egne telefoner eller så har familien ipader eller pc`er som de bruker.

Som forelder skal du ha ganske god kontroll over internettbruken, hvis man skal være 100% sikker på at barn ikke kommer over bilder, filmer eller tekster som inneholder temaer vi gjerne skulle ha beskyttet de fra.

Eller kanskje de har en venn som forteller om hva han/hun har sett selv.

Mange tror eller håper at de beskytter barna ved å skjerme de fra mobilbruk, instagram, snapchat osv.

Det tror ikke jeg er så lett lenger.

Jeg tror sannheten noen ganger kan være at mange barn vil streve med å tolke ting som skjer fordi ingen voksne vil snakke med de om det.

Men vi kan ikke skjerme barna våre fra det de selv plukker opp.

Mange barn får med seg hva som skjer i skolegården, fra en venn som har mobil eller fra en avis de ser i butikken.

Det finnes mange måter å beskytte barna våre på, men å skjerme de fra virkeligheten tror ikke jeg er riktig løsning. Ja, skjerme fra de verste bilder og livesendinger, men ikke skjerme de ved å ikke snakke om det.


Det betyr ikke at man ikke skal følge med eller ha grenser for bruk av iPad eller PC. Det er jeg for, men jeg tror at en totalt skjerming ikke går. Nå snakker jeg om skolebarn - fra 6/7 år og oppover.

Katastrofer som skjer langt borte er det lettere for oss å ikke identifisere oss med, og dermed unngår vi å snakke om det. Men ikke gjør det! Forklar barna hvorfor det skjer så fæle ting i verden. Vet du det ikke selv helt så er det en god anledning til å prøve å forstå. Eller forstå kan vi aldri. Jeg kan aldri forstå at barn i flyktingleire vil dø fordi det er så grusomt å bo der. Jeg syns allikevel at jeg må vite hvorfor det er så galt sånn at vi kan oppdra neste generasjon til å fortsette å se forbi egne landegrenser. Vi trenger ikke oppdra flere Trumper.

71 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon