• Eva Arnesen

Konkurranseinnstinkt hos foreldre

For noen år siden skulle jeg spille airhockey med minstemann. Jeg merket da at jeg lot meg rive med, og var så fornøyd når jeg vant. Sa høyt til de andre ungene: « Hah! Jeg vant 15-3 i airhockey over Theo». Da kom det tørt fra eldstemann: «du vet at han er 3 år, eller?»

Jeg skjønte ikke poenget hans. Seier er seier. 


Så da kommer man ikke utenom spørsmålet: skal man la barna vinne?


Tja..tror ikke barna har vondt av å lære seg å tape.  Tvert imot.  Spørsmålet er vel heller hvor ivrig skal den voksne være for å vinne😂 Jeg er absolutt ikke den verste, og kan godt late som jeg taper. Vel.. late som og late som. Jeg later som når jeg taper. De trenger jo ikke vite at jeg prøver så godt jeg kan😀 Her hos oss er vi glade i å spille spill. Kortspill, brettspill, quiz og poker. Det er veldig hyggelig, men det kan bli rimelig høylytt når de med størst konkurranseinstinkt taper.  Det var en gang en som holdt et foredrag på et foreldremøte som sa: «barna bryr seg egentlig ikke om de taper. Det lærer de fra foreldrene sine.» Oida..🙈 Det er kanskje noe i det. Men jeg er egentlig uenig. Mine barn er glad i å konkurrere og glad i å vinne.  Men jeg har aldri pushet de eller krevd at de må vinne.  Jeg har også sagt: «tap og vinn med samme sinn» Det slutta jeg ganske raskt med. For det er ifølge mine unger bare provoserende når jeg sier😄 Gikk heller over til å si og lære mine: « du kan hate å tape, men du må tåle det» Det har vel ikke akkurat gått sånn kjempebra😂 de hater å tape, men de tåler det ganske dårlig.  Jeg har en jobb å gjøre der.. Jeg tror at jeg har ganske godt belegg for å hevde at det er fedrene som er verst. Hvert år arrangerer vi foreldre - barn kamper etter sesongen. Der er det noen fedre som lar seg rive med, og glemmer at de er 150cm høyere og veier 60 kg mer😂 Jeg tror jeg bare kjenner en mamma som har et konkurranseinstinkt som virkelig topper alt.  Hun skal få lov til å forbli anonym☺️ I går spilte jeg yatzy med minstemann.. ifølge han så knuste han meg. Jeg kunne selvfølgelig bare latt det ligge.. men han KNUSTE meg ikke. Tre poeng mer! Tre poeng. Det er faktisk ikke å knuse noen. Neste gang skal jeg vise han hvordan man knuser noen.  Er han eplekjekk så forsvinner fornuften hos mora🙈😂.


Eva Arnesen


10 visninger
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon